dinsdag 16 december 2014

aaspassen en voltooien risico inventarisatie & evaluatie


het is belangrijk dat alle soorten risico's van de gehele levensduur van de constructie in beeld is. daarvoor is het makkelijk om een risico evaluatie te maken. dit gebeurt aan de hand van een excel-tool. deze worden weergeven in het portfolio en technisch constructie dossier.

woensdag 10 december 2014

specificeren!

nu de ideeën en onderdelen zo goed als vast staan is het belangrijk dat die onderdelen gespecificeerd worden. dit zal onder andere gebeuren door krachtberekeningen uit te voeren die haalbaarheid aan moeten tonen. ook zullen de kleine details behandelt moeten worden en worden aan getoond. uiteindelijk wordt dit allemaal in een verslag gekoppeld, genaamd: technisch constructie dossier

maandag 8 december 2014

intekenen van bordessen

ook een belangrijk punt, waar in het begin van de realisatie geen rekening mee is gehouden zijn de verschillende brodessen die  zich onder de brug bevinden. na het bezoek aan de brug zijn we er achter gekomen dat deze bordessen aardig in de weg kunnen gaan zitten. daarom was het van belang om ze in te tekenen om een duidelijk beeld te krijgen van hoe veel ruimte we nou echt hebben voor onze oplossing.

zie hieronder een printscreen van de brug met daarin de bordessen, ook zijn er poppetjes in gezet om een wat beter beeld te geven van hoe groot het is.

donderdag 4 december 2014

Contact Leveranciers en specificaties veerhanger

voorafgaand aan het ontwerp wat we nu hebben, is er natuurlijk gezocht naar een geschikte veerhanger die het gewenste gewicht kan bereiken. uiteindelijk zijn we bij Lisega (Manwell) gekomen. zij kunnen voor ons de geschikte veer leveren.

echter zijn we na het nieuwe ontwerpvoorstel tot de conlusie gekomen dat de specificaties iets aangepast moeten worden. in eerste instantie hebben we gekozen om per cilinder twee veerhangers te plaatsen, deze konden beide een kracht aan van 40 Kn. de veer heeft dan een uitrekking van 100mm en dit is dan ook het maximum.

dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn omdat, stel de kracht en/of uitrekking wordt net iets groter, de veer zichzelf forceert. hier moest dus een oplossing voor gevonden worden, en dat is dat de veer verder moet uitrekken dan die 100 mm, het liefst 200 mm.

hierover is dus meerde malen contact geweest met Manwell, en we zijn tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk niet mogelijk is. hiervoor moet dus een oplossing worden gevonden. dit is druk bezig en gaat in goed overleg. eventuele oplossingen vanuit de leverancier zijn om grotere veerpotten te nemen of dit type meerdere malen. echter kan dit niet omdat we maar een bepaalde ruimte hebben ten opzichte van de cilinder.

hieronder wordt de veerpot/hanger weergeven die nu bij ons in beeld is met daarbij het type-nummer en de specificaties.


bron: Lisega

maandag 1 december 2014

nieuwe onderdelen

na veel werk zijn de nieuwe onderdelen in een bepaalde grote lijn af, het idee is er en het kan nu samen in een samenstelling worden gezet. dit is hieronder terug te vinden.


kabelopvangsysteem;
hier in zal de kabel vallen zodra het proces van het open en dicht gaan van de brug op een bepaald punt is. het beige deel, is een kunststof plaat wat slijtvast is. deze beschermd dus de kabel en zichzelf. in een eerder ontwerp was het zo dat het uit een stuk buis bestond, dit is echter weggevallen omdat dit relatief zwaar is. nu is er gekozen om het uit stukken plaatstaal te maken, zo is het lichter qua gewicht en ook goedkoper in kosten. ook hoeft er nu niet meer gelast te worden maar kan het worden bevestigd aan de hand van bouten op de burg zelf.


kabelgeleider;
deze rails als het ware moet er voor zorgen dat de kabel niet ui zijn gewone positie komt. de kabel zal hier altijd tussen zitten en dus zal hij nooit op plekken komen waar het niet de bedoeling is. ook deze constructie is makkelijk te plaatsen op de brug zelf aan de hand van moeren.



veerpotbeugel;
deze beugel moet er voor zorgen dat de veerpot het werk doet waar hij voor bedoelt is. de veerpot zal bevestigd worden aan de daarvoor bedoelde brackets die ook op deze afbeelding te zien zijn. de veerpot zal leunen op het verticale steuntje linksonder op de afbeelding. onder de beugels zit een rubber waardoor de beugel de cilinder niet beschadigt, ook zal dit het schuiven minder maken. om het schuiven helemaal op te lossen is er een plaat die tussen de twee beugels in zit (ook op de afbeelding hieronder te zien), deze zorgt ervoor dat de twee beugels niet gaan schuiven ten opzichte van elkaar.


kabelgeleid-steun;
deze samenstelling laat de hele beugel zien, met dus ook het onderste deel. dit deel zal relatief hetzelfde zijn voor de andere beugel. de kabel zal geleidt worden aan de hand van de katrollen. er komt een flinke kracht op waardoor de constructie sterk zal moeten zijn. later wordt hier dieper op in worden gegaan.