woensdag 26 november 2014

aanpassingen bestaand ontwerp


na een aantal besprekingen was er weer genoeg stof om mee aan het werk te gaan. en er moesten een aantal dingen/onderdelen grondig veranderen.

na het locatiebezoek zijn we er achter gekomen dat de veerhanger helemaal niet aan de bovenkant van de brug kan, ten eerste past het niet en ten tweede is het heel lastig voor onderhoud. dus gaf Rijkswaterstaat ons het volgende mee, zorg dat de veerpot op de cilinder geplaats kan worden. hier op is ons nieuwe ontwerp gebaseerd.

binnen dit ontwerp zijn de volgende punten van belang;
  • er moet een beugel zijn waar de veerpot horizontaal op geplaats kan worden, deze beugel moet zo sterk zijn dat hij het gewicht kan houden en niet zal verschuiven ten opzichte van de cilinder.
  • er moet een beugel zijn met daarop een as, die de kabel strak gaat houden. die as zal het middelpunt zijn tussen het punt waar de kabel aan vast zit (bovenaan de brug) en de bevestiging van de kabel aan de veerpot. op deze as komt dus een grote kracht te staan en zal dus goed gespecificeerd moeten worden. ook voor deze beugel geldt dat hij niet mag bewegen of doorbuigen.
  • het principe dat de kabel opgevangen moet worden blijft hetzelfde, wel zal het onderdeel wat daar nu voor bestaat aangepast moeten worden, om zo min mogelijk materialen te gebruiken. wel moet het nog steeds dezelfde functie kunnen uitvoeren.
  • als de kabel naast het onderdeel valt wat bedoelt is voor het opvangen van de kabel is er een groot probleem, het hele proces gaat dan in de war en dat moet natuurlijk niet gebeuren. daarom is het belangrijk dat de kabel geleid wordt tijdens het proces van de brug als hij open en dicht gaat. dit gaat gebeuren door een railing die aan de zijkant van de brug is vast gemonteerd.
al deze dingen worden nu uitgewerkt en later gesimuleerd met krachtberekeningen, als het goed is zal dit allemaal op de blog terug te lezen zijn.

donderdag 13 november 2014

Presentatie School

om de stagedocent(en) en andere stage-studenten een indruk te geven over wat jouw stage inhoudt, werd er op school een stagemarkt georganiseerd. het was eerst de bedoeling om een gepaste korte presentatie te geven met daarin punten zoals; het bedrijf, wat je doet en wat je oplevert. na deze presentatie was het de bedoeling dat je dit aan zou tonen met bepaalde producten en/of diensten die je aan de rest kon laten zien.

ik heb dit gedaan aan de hand van een filmpje over het idee van de Westsluis, ook heb ik een aantal hydraulische lijnen laten zien.

de beoordeling hiervan wordt nog steeds verwacht.

Locatiebezoek brug Westsluis


om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie van de brug zat er natuurlijk maar een oplossing op en dat was om de brug zelf te gaan bezoeken. dit heb ik gedaan samen met Corné en Berimah in Terneuzen onder leiding van Willy de Schepper, ook werkzaam voor Grontmij maar onder de vlag van Rijkswaterstaat.

we hebben gekeken onder de brug zelf terwijl hij open en dicht ging. dit was erg interessant vooral om de situatie nu eens in het echt te zien en niet op tekening of in 3D Cad.

echter doemde er wel een paar problemen op, zo was er in het ontwerp totaal geen rekening mee gehouden met de bordesjes waar we nu op stonden. de ruimte aan de zijkanten van de cilinder waren zo klein dat het bestaande ontwerp in gevaar kwam. hierover is later nog gesproken en daar moet dus een oplossing voor worden gezocht.

die oplossingen worden later besproken.

hieronder worden een aantal foto's geplaats van het locatiebezoek



woensdag 12 november 2014

vernieuwd ontwerp kabelbescherming

na een kort overleg met Aad, is er besloten om een aantal dingen van het bestaande ontwerp aan te passen. deze dingen worden hieronder benoemd:

  • de diktes van het plaatstaal moeten kleiner, de opstaande schotten zijn nu 8mm ipv 15mm.
  • in plaats van twee kleine tussenschotjes is er gekozen voor een grote plaat die precies past op de cilinder. deze verbindt de twee opstaande schotten met elkaar. deze plaat is 10mm dik.
  • ook is er gekozen voor een doorlopen kunststof plaat. zo vallen de bevestigingspunten niet binnen het slip-bereik van de kabel.
  • alle componenten zijn door middel van bouten aan elkaar verbonden. de afmetingen hiervan zijn: M10x16.
hieronder wordt een afbeelding weergeven van het nieuwe ontwerp.

zaterdag 8 november 2014

Materialisatiefase

We zijn donderdag na de presentatie meteen begonnen met de bouw. Er is een hoop gepuzzeld om het balhoofd in elkaar te zetten, deze bestaat namelijk uit 3 verschillende voorvorken. Maar na al dat gepuzzel heb je ook wat, een heel goed werkend balhoofd! Verder is op de eerste dag het hele frame in elkaar gezet. En doordat er tot in de late uurtjes is doorgebouwd reed ie dan 's avonds ook! De vrijdag erna weer op tijd naar oud-vossemeer waar we de werkplaats van de werkgever van Arian mochten gebruiken. We hebben voor het frame de puntjes op de i gezet. Bevestiging voor de rem en het slot gemaakt. De bagagedrager helemaal afgemaakt. En tegen het eind van de dag de eerste laag met verf erop gespoten. Op de maandag hebben we alle details erop gezet. de skyline, Vlissingen, het kistje, het kussentje etc. Hieronder wat foto's van de productie.

  
En dan natuurlijk het eindresultaat waar we allemaal zo trots op zijn. En dat is niet onterecht, want bij de presentatie hebben we heel veel positieve reactie's gekregen. Hij staat zelfs in de krant!

Presentatie Conceptfase

De presentatie van de conceptfase is heel goed verlopen, we hebben de presentatie niet met z'n 5'en gedaan, maar brice heeft deze presentatie uitgevoerd. In de presentatie zijn beide concepten gepresenteerd, over beide concepten was de gemeente te spreken. En ook de keuze van de greenmachine vonden ze goed. Er was echter een probleem, de naam greenmachine was al in gebruik. Hier moeten we dus een andere naam voor verzinnen.
We zijn meteen begonnen met het vergaren van materialen. We hebben fietsen op de kop getikt en zijn aan buizen voor het frame gekomen. Ook is het hout voor het bakje al geregeld. Op naar de bouw!

donderdag 6 november 2014

resultaat

uiteindelijk na optimaliseren en het toevoegen van de goede materialen en bevestigingen, zie hieronder het resultaat. deze constructie is aan beide kanten van de brug te ondervinden.



uitleg
as de brug dichts is ondersteunt de kabel de cilinder, dit omdat de veerhanger aan de bovenkant van de brug op volle spanning staat, net zoals de kabel. zodra de brug open gaat zal de kabel minder strak gaan hangen. uiteindelijk zal de kabel in de schotten vallen. die hierboven zijn weergeven. die kabel zal natuurlijk gaan schuren tegen dat oppervlak. daarom is er gekozen voor een multilene plaat. deze is vooraf gebogen en voor geschroefd en is zeer besteding tegen schuren etc.

woensdag 5 november 2014

Materialisatiefase

Woensdag zijn we begonnen met het maken van een plan van aanpak. We hebben gekeken wat er allemaal moest gebeuren voordat we konden beginnen met het bouwen van de step. En welke materialen we nodig zouden hebben. Bijvoorbeeld hoeveel lengtes van elk profiel staal we moesten hebben. Bij elkaar hebben we drie oude fietsen verzameld welke we konden slopen. En de meeste materialen hebben we kunnen regelen bij bedrijven in de buurt. '
Donderdag zijn we begonnen met het bouwen van de step. Dit hebben we gedaan in de werkplaats van het bedrijf waar ik werk. Hier hadden we alle apparatuur zonder dat we er lang voor moesten wachten. Brice en ik zijn begonnen met het frame, terwijl andries en levi aan het balhoofd zijn begonnen. Het balhoofd en het stuur is samengesteld uit 3 fietsen. Hieronder eerst wat foto's:











En dan hier het resultaat van de eerste dag hard werken. We hadden afgesproken dat we door zouden gaan totdat we konden steppen. En dat is gelukt dus dat wat wel fijn. 

Op vrijdag zijn we verder gegaan, eerst met het bouwen van de bagagedrager. We zijn ook al begonnen met het spuiten van verschillende onderdelen zoals de wielen en het stuur. Ook hebben we de remmen bevestigd en het slot er op gemaakt. 


In het weekend heeft andries het bagage bakje gemaakt wat achterop zou komen. Ook heb ik het frame nog een keer gespoten zodat dat goed denkend was een maandag. En heb ik de mallen gemaakt die we er op zouden spuiten de skyline van Vlissingen en de tekst Vlissingen en de ster voor op de bel. Maandag was de dag dat we de step zouden afwerken. We hebben een standaard gemaakt omdat we die een beetje vergeten waren. En hebben de planken van de treeplank gemaakt. Alles netjes gespoten en 's avonds was de step dan klaar. 








We zijn zelf best wel tevreden over onze step. Al waren er nog wel een paar puntjes die verbeterd konden worden. De rem remde niet goed wat wel jammer was. Dit komt waarschijnlijk doordat we er een te scherpe bocht in zat. Dit kwam omdat we de kabel netjes door het frame hadden lopen. We hadden niet genoeg tijd meer op dit op te lossen. Een ander puntje was de voorlamp. Hier hadden we eigenlijk het plan om een scheepslamp als voorlamp te doen. We hebben die wel geprobeerd te maken maar dit was niet echt een succes. Dus hebben we deze achterwege gelaten en een andere lamp gemonteerd. Hieronder wat foto's van de step die helemaal af is. 









 

Dinsdag hebben we onze step gepresenteerd aan de ondernemers en de gemeente. We hebben heel veel positieve reacties gekregen wat heel leuk was. 

nieuw ontwerp

uiteindelijk zijn we tot het idee gekomen om de kabel niet altijd onder spanning te houden. de kabel zal in de nieuwe situatie alleen onder spanning staan als de brug dicht is. dit door middel van de veerhanger die aan de brug vast zit en het bevestigingspunt aan de cilinder.

zodra de brug open gaat zal de kabel slapper gaan hangen. uiteindelijk moet de kabel ondersteund gaan worden. dit gaat gebeuren door middel van een schot wat aan de balk, onder de brug, vast zit. in eerdere oplossingen was de balk altijd het probleem maar nu biedt het ons juist de mogelijkheid voor een nieuwe oplossing.

de kabel zal tussen twee schotten vallen en zal gaan schuren over een slijtvaste plaat.
de materialen van het nieuwe ontwerp worden hieronder weergeven;

  • verlengstuk balk (links&rechts): RVS,
  • opstaande schotten: RVS,
  • slijtplaat: polyetylene (multilene),
  • schroeven (platkop): RVS

dinsdag 4 november 2014

Excel Tool Veerconstante


na de utieindelijke aanpassingen en de kloppende berekeningen, moest het worden verwerkt in een handige excel tool. om zo te gaan kijken of de krachten die spelen en de beschikbare torsieveren die er zijn, mogelijk zijn. hieronder wordt de excel tool weergeven;


resultaat;
uiteindelijk zijn we met het team tot de conclusie gekomen dat het ongeveer onmogelijk is om de krachten te spelen te overbruggen, de kracht van de arm als de brug dichts is, is namelijk 45 kN, dit is zo veel dat bijna geen enkele torsieveer dit aankan. uiteindelijk is er dus besloten om dit idee alsnog te laten vallen. verder op de blog wordt het nieuwe idee/oplossing toegelicht.

Opnieuw!

de krachten en de andere resultaten die volgen uit de verschillende berekeningen zijn dus niet reëel. er moet dus iets anders bedacht worden.

dit gaat in goed overleg en kost de benodigde tijd. er moet immers zo snel mogelijk een oplossing zijn. het concept moet namelijk voor het einde van het jaar af zijn.

over het nieuwe idee/oplossing is op de blog te lezen.