vrijdag 23 januari 2015

afsluiting

al bij al heb ik mijn stageperiode bij Grontmij als erg prettig ervaren. vooral in het begin was het even aftasten met alle nieuwe dingen die ik ontdekte. uiteindelijk kon ik dit goed combineren en plaatsen en ben ik tevreden over de resultaten die ik heb bereikt.

vooral in het begin was het allemaal nog even aftasten, ik kwam in aanraking met methodes en producten waar ik nog bijna nooit van had gehoord. toch vond ik het erg prettig om hier van te leren en ben ik blij dat ik deze kennis heb op kunnen doen, dit kan namelijk mooi staan op mijn CV.

in het tweede deel van mijn stage heb ik me bezig gehouden met een project, de Westsluis, dit heb ik uiteindelijk ook echt af kunnen ronden met een technisch constructie dossier en dat wordt ook opgeleverd bij mij portfolio. een document vol met bewijslast dus. om nog even terug te komen op mijn kerndoelen, leerdoelen en POP vind ik dat dat goed is gelukt. ik heb de competenties bereikt die ik heb willen bereiken en dit is ook terug te zien in mijn eindbeoordeling.

woensdag 21 januari 2015

Eindbeoordeling Stage Grontmij

uiteindelijk kon de eindbeoordeling van mijn stageperiode worden uitgevoerd. dit werd gedaan door Corne van Ste, in overleg met Aad Rottier, mijn twee stagebegeleiders.
het doel voor mijzelf was om mij te verbeteren na mijn tussentijdse evaluatie. punten die toen naar voren kwamen waren onder andere het meer betrekken binnen projecten en meer vragen stellen. voor mijn gevoel is dit zeker gelukt.

hieronder wordt de beoordeling weergeven.
zoals te zien is zijn alle punten wat opgeschoven in een positieve zin en kan ik met een goed gevoel terugkijken op mijn stageperiode bij Grontmij Middelburg.

Rendering van het gehele systeem

hieronder wordt een rendering weergeven van het uiteindelijke resultaat. er is een cilinder te zien met daarop het systeem wat door ons ontwikkeld is, dit systeem zal 5 keer geplaatst worden. (4x werkend en 1x op een reserve cilinder).

verder zal ik mij nu nog bezig houden met de laatste loodjes aan het constructiedossier en eventuele aanpassingen aan het project. ditzelfde geldt ook voor school, er zullen nog een aantal dingen gemaakt moeten worden zoals bijvoorbeeld stagerapport deel 3.


dinsdag 20 januari 2015

terugkomen op kerndoelen en leerdoelen


aan het begin van mijn stage, eigenlijk vooraf, heb ik een aantal kerndoelen en leerdoelen opgesteld voor mij zelf met daarin bijvoorbeeld wat ik wil gaan leren en wat ik me er bij voorstel. hieronder zijn die vragen en die antwoorden nog een keer vermeld, nu staat er in de schuine letters een kort stukje over hoe ik het uiteindelijk heb ervaren.

-          Waarom heb ik de oriĆ«nterende stage bij Grontmij Middelburg gekozen?
Ik heb deze stage gekozen omdat het onderwerp water mij erg interesseert binnen de product/engineer wereld. Voordat ik de opleiding ED&I koos, heb ik ook naar andere studies gekeken zoals civiele techniek, werktuigbouwkunde, infrastructuur design en bouwkunde. Al deze elementen worden in deze stage gekoppeld en het past dus goed binnen mijn interesses. Grontmij is een erg divers bedrijf en in Zeeland vooral gespecialiseerd in Water en waterzuivering. Mij lijkt het mooi om hier iets aan bij te dragen

nu ik op mijn stage terugkijk heb ik heel wat nieuwe dingen geleerd, vooral het 3d modelleren in de verschillende tekenprogramma's. dit staat mooi op mijn CV.
 

-          Wat wil ik bereiken op deze stage?
Ik wil mijn kennis verbreden op de meer technische aspecten. Verder wil ik goede contacten opbouwen binnen mijn stage.

net als hierboven, de tekenprogramma's en collega's hebben mij veel geleerd over het 3d-modelleren. ook heb ik kennis opgebouwd over de waterzuivering wereld en werktuigbouw. een doel van mij was om mijn kennis te verbreden, deze kant op. dit is zeker gelukt.

 
-          Wat vind ik interessant aan deze stage?
Dat het zo innoverend en divers is. Grontmij heeft veel projecten binnen zeeland gedaan die betrekking hebben tot de waterzuivering.

dit bleek uit het eerste en tweede deel van mijn stage, in het eerste deel heb ik mij veel bezig gehouden met pompen en leidingen en naarmate dat project werd afgerond ben ik meer de werktuigbouwkant op gegaan en ben ik veel bezig geweest met het bedenken en uitvoeren van het probleem van de Westsluizen in Terneuzen. dit geeft dus ook de diversiteit aan.

-          Wat zijn  mijn ambities m.b.t deze stage?
Ik wil de werkmethodiek die Grontmij hanteert onder de knie krijgen. Verder wil ik mij specialere in de tekenprogramma’s die ze gebruiken. Ik wil echt mee doen in het bedrijf, dat als ik klaar ben met mijn stage kan zeggen dat ik aan iets bestaands heb mee ge-engineerd.

 zie bovenstaande antwoorden.

-          Wat wil ik leren op deze stage?
Het werken met de teken en reken programma’s die Grontmij gebruikt. Verder wil ik veel contacten met bedrijven waar zij bijvoorbeeld voor werken. Persoonlijk wil ik het civiel/technische ontwerpen ook graag onder de knie krijgen. Omdat dit heel erg van toepassing kan zijn.

zie bovenstaande antwoorden.

-          Wat heeft deze stage mij te bieden?

Erg veel, ze laten mij werken in een professionele omgeving, waar ik dus veel in kan leren. Ze zullen mij betrekken in bestaande en nieuwe projecten en het is dus echt een oriƫnterende meeloopstage. Sommige projecten zullen vanaf 0 beginnen maar er zijn er ook bij waar halverwege in gestapt zal worden, er zijn dan bijvoorbeeld problemen die opgelost moeten worden binnen een al werkend model.
 
zie bovenstaande antwoorden.

-          Hoe wil ik mezelf ontwikkelen met deze stage?

o   Ik wil me ontwikkelen in het werken binnen een projectgroep op professioneel niveau.

o   Ik wil me ontwikkelen in het vergaren van kennis wat ik later kan gaan gebruiken.

o   Ik wil me ontwikkelen in het goed plannen van zaken en het autocad tekenen.

o   Een erg belangrijk punt, wat uzelf (Dhr. Haak) aangaf is het punctioneel communiceren. Dit houdt in dat er gestructureerd gewerkt zal moeten worden en er een professionele instelling getoond zal moeten worden.

 ik weet nu beter hoe het is om in een professionele werkomgeving te werken, dit aan de hand van bestaande projecten en opdrachten. de andere competenties heb ik in mijn ogen ook voldoende volbracht

-          Hoe kan deze stage mij in de toekomst nog van belang zijn?

o   Ik wil dat deze stage mij een fundering bied om op verder te werken bij andere bedrijven. Deze stage biedt mij een mooie kans om mij te laten werken in een omgeving wat mij erg aantrekt. Binnen deze stage zal er op technisch gebied veel geleerd worden wat in mijn latere loopbaan nog zeker van toepassing kan zijn.

de nieuwe dingen die ik heb geleerd kan ik verwerken in mijn CV. dit kan later in mijn voordeel werken bij het bijvoorbeeld zoeken van een baan. als ik straks mijn afstudeerstage doe in een andere richting als dit en dat ook verwerk op mijn CV zien bedrijven dat ik een redelijk breed scala aan ontwerptechnieken heb. dit kan dan interessant zijn voor hen om mij aan te nemen.

 

Kerndoelen / Leerdoelen:

1.       Je kunt meedoen/meedenken in het werken binnen een werkgroep bij Grontmij.

2.       Je kunt je kennis van het ontwerpen verbreden door ervaring tijdens de stage op te doen en dat te documenteren.              

3.       Je kunt werken met autocad plant 3D

4.       Je kunt de feedback/commentaar wat je krijgt gebruiken in een later stadium van de stage.

5.       Je kunt ervaring en kennis vastleggen in onder ander een protfolio, op zo’n manier dat betrokkenen dit begrijpen.

6.       Met een opgeheven hoofd vol nieuwe kennis afscheid nemen van het stagebedrijf.

7.       Punctioneel en functioneel communiceren

krachtberekeningen brugsysteem

om dit hele systeem goed te onderbouwen was het van belang dat er goede berekeningen werden gemaakt. deze worden hieronder weergeven.

berekeningen aandraaimomenten bouten
 berekeningen as katrolbeugel
 berekeningen bouten/moeren
 berekening console kabelconsole
 formules voor kabel in Inventor
 berekening kabel en plaatsbepaling

terugkomen op Persoonlijk ontwikkelings plan (POP)

aan het begin van mijn stage heb ik een aantal doelen opgesteld, het einde van de stage is bijna in zicht dus er kan terug geblikt worden. hieronder wordt nogmaals het POP getoond, ik zal nu een korte onderbouwing geven van hoe ik het uiteindelijk heb ervaren.

hier beantwoord ik de kernvragen m.b.t de keuze van mijn stage.  alom; wat heb ik aan mijn stage bij Grontmij? daarvoor dient het persoonlijk ontwikkelingen plan.
Voor de POP worden de kerndoelen/leerdoelen gebruikt.

  1. meedoen en meedenken binnen een bedrijf: ook al is het werk van Grontmij in een grote lijn niet helemaal waar ik van hou en wat me licht, toch vond ik het erg interessant. zo heb ik altijd mijn best gedaan om van belang te zijn binnen het team waarin ik werkte. uiteindelijk denk ik dat ik die taak ook goed heb volbracht. zo hebben ik en Berimah (de andere stagiair) een volledig project uitgevoerd met een minimale begeleiding. we hebben elkaar dingen geleerd en zijn tot een mooie oplossing gekomen. in het begin vond ik het lastig om mij te mengen in sommige discussies en leek het dat ik sommige onderwerpen niet interessant vond, dit kwam ook naar voren uit het eerste evaluatiegesprek. ik denk dat ik in het tweede deel van mijn stage hier wel op vooruit ben gegaan, mede door het constante werk wat ik had.
  2. kennis van ontwerpen verbreden: op school hebben we alleen leren werken met het tekenprogramma Solidworks. toen ik hier begon met stage was het programma Autodesk redelijk onbekend voor mij. uiteindelijk heb ik in vele versies van het programma gewerkt en kan ik wel zeggen dat ik er iets van af weet. in het bijzonder Inventor, in dit programma heb ik uiteindelijk het meeste gewerkt en hebben we ook echt iets opgeleverd. de kennis die ik hier mee opgedaan heb ik verwerkt in mijn portfolio, dit in de vorm van modellen en tekeningen.
  3. werken met autocad plant 3d: met autocad plant 3d heb ik vooral het eerste deel van mijn stage gewerkt. toen was ik veel bezig met het maken van hydraulische lijnen en pompkarakteristieken. dit heb ik uiteindelijk ook goed onder de knie gekregen, en Aad heeft dit bevestigd. Aad was bezig voor een waterzuivering en moest daarvan alle pompen en leidingen berekenen. door de hydraulische lijnen die ik heb gemaakt heb ik hem een beter beeld kunnen geven van de situatie binnen dat project. zo heb ik mij dus van belang gemaakt binnen dat project.
  4. feedback/commentaar goed gebruiken: zoals al eerder vermeld kwam er bij de eerste beoordeling naar voren dat ik wat pro-activer moet zijn, mezelf meer betrekken binnen het team en meer vragen stellen. voor mijn gevoel heb ik dat ook zeker gedaan na de eerste beoordeling. zodra ik vragen had binnen projecten zoals dat van de westsluis ben ik meteen naar Corne, Aad of Daniƫl toegestapt en zo kon ik vlot verder met mijn werk.
  5. kennis vastleggen: onder het kopje kennis vastleggen hoort ook het bijhouden van je blog/portfolio. dit heb ik zo goed mogelijk geprobeerd. echter had ik het sommige dagen het te druk met een project en heb ik er later weer mat meer berichten opgezet. zo ben ik niets vergeten en heb ik de dingen die ik heb geleerd op een goede en overzichtelijke manier vastgelegd.
  6. veel kennis vergaren: zoals al eerder vermeld zijn de projecten die Grontmij uitvoert niet helemaal wat ik op school heb geleerd. echter is dit positief uit gedraaid, zo heb ik mijn kennis uitgebreid. ik doel dan in het bijzonder op de tekenprogramma's waar ik mee heb leren werken. die kennis heb ik gebundeld op mijn blog in de vorm van afbeeldingen en stukken tekst.
  7. goed communiceren: mijn beide stagebegeleiders werken nog al eens op locatie, zo is het belangrijk dat de afspraken vast staan maar het maakt het ook meteen moeilijk om duidelijk te communiceren omdat ze afhankelijk zijn van het werk van de opdrachtgever, zo kunnen ze wel eens opeens niet bereikbaar zijn. echter heb ik niet heel veel problemen ondervonden, wel kwam het wel eens voor dat mijn werkstaten niet ondertekend konden worden in de week zelf. uiteindelijk is dit allemaal wel goed gekomen.

Nr.
ontwikkelingsdoel
activiteiten
resultaat
1
Meedoen en meedenken binnen een bedrijf
Plannen, ontwerpen en bedenken.
Een aandeel zijn binnen het project
2
Kennis van ontwerpen verbreden
Hulp en reflectie vragen, als het nodig is zelfstandig onderzoek
De kennis in een portfolio verwerken
3
Werken met autocad plant 3D
Projecten vorm geven, hulp vragen zodra nodig.
Dit zo gebruiken, dat ik het later binnen andere projecten kan gebruiken
4
Feedback/commentaar goed gebruiken
Informatie zoeken en vastleggen, hulp vragen zodra nodig.
Dat  ik het binnen bestaande projecten kan gebruiken om verbeteringen of vernieuwingen toe te passen
5
Kennis vastleggen
Communicatie met collega’s.
Bestaande contacten en kennis vastleggen en zorgen dat het duidelijk is
6
Veel kennis vergaren
Bundelen en duidelijk houden
 
 
 
 
 
Een overzichtelijk portfolio met de daarin behaalde successen.


7
Punctioneel/functioneel communiceren
Goede agenda bijhouden, een vaste nettiquette aanhouden, duidelijke afspraken en een professionele instelling
Duidelijke afspraken, resultaten en goede contacten met o.a. collega’s bedrijven en projecten

beoordeling organisatie van stage

het einde van de stage bij Grontmij is in zicht, dus kunnen de laatste loodjes worden afgelegd. niet alleen voor de stage zelf maar ook voor school. zo moet het stagerapport deel 3 nog worden gemaakt en moeten er nog een aantal dingen afgerond of bijgewerkt worden. ook is er vanuit school een formulier gekomen om de verschillende aspecten zelf te beoordelen. dit is hieronder te zien, door mij zelf ingevuld.

woensdag 14 januari 2015

offertes

binnen ons systeem zijn er ook een aantal kooponderdelen. gelukkig maar want dit scheelt erg in de kosten. als alles custom made gemaakt zou moeten worden zijn dat heel wat meer manuren en zullen dus ook de kosten verhoogd worden. ik had de taak op genomen om deze offertes bij verschillende leveranciers op te vragen, ook het zoeken van de geschikte leverancier hoorder daar bij. hieronder worden de verschillende offertes getoond van de verschillende koop-onderdelen.

Fabory bouten en moren

veerpot Hanwel
 veerpot Hanwel

kabel
 kunstof kabelopvang
 

rubber voor beugels

kostprijberekening

na het afronden van alle onderdelen was er de mogelijkheid om een overzichtelijke kostprijsberekening te maken, hierin worden de kooponderdelen beschreven maar ook de maakdelen. de maakdelen, veelal staal, zijn berekend in oppervlakte, gewicht en prijs. een van de redenen dat het belangrijk is dat de onderdelen modulair ontworpen zijn. dit kan namelijk erg in de kosten schelen met behandelen (snijden bijvoorbeeld) van het plaatstaal. hieronder wordt de kostprijsberekening weergeven;



maandag 12 januari 2015

aankondiging technisch constructiedossier

eind van deze week is het de bedoeling dat het project: brug Westsluis, wordt afgerond. ik zal dan een verslag opleveren, genaamd: technisch constructie dossier.
dit verslag bevat alle aspecten van het project en zal worden verstuurd naar de opdrachtegever (Rijkswaterstaat). er komen allerlei soorten onderwerpen aan bod, zoals; maat en werk tekeningen, kostencalculaties en krachtberekeningen.

hier later meer over.

vrijdag 9 januari 2015

maat- en samenstellings-tekeningen


uiteindelijk, na een aantal controles zijn de maat en samenstellingstekening af. een van de dingen waar het meeste tijd in zat. hieronder worden de tekeningen weergeven van de verschillende onderdelen die gemaakt zijn door mij en de andere stagiare Berimah.

brugligger, plaatsing onderdelen
 kabelconsole
 kabelgeleider
 kabelopvang
 katrolbeugel
 samenstellingstekening 1 katrolbeugel
 samenstellingstekening 2 katrolbeugel
 veerpotbeugel

dinsdag 6 januari 2015

start afrondingsfase (5-1-2015)

in deze fase zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • afronden van bestaande projecten binnen stage
  • voorbereiden van bepaalde dingen voor school, zoals toetsen en vervolg
  • het maken van verslagen en updaten van portfolio m.b.t. mijn stage.

afgeronde onderdelen t.o.v. brug

hieronder is het gehele systeem te zien van de brug met daarop de onderdelen. de onderdelen worden kort aangetoond door middel van pijlen. later wordt er dieper op de onderdelen in gegaan met behulp van tekeningen, krachtberekeningen en een kostprijs berekening.



hieronder nogmaals een korte uitleg van het systeem:
als de brug in gesloten stand is, is het de bedoeling dat de cilinder wordt ondersteund. dit gebeurt door middel van de kabel, de kabel staat nu op volle spanning, ook vanwege de uitrekking van 15mm van de veerpot. zodra de brug open gaat, gaat de veer zichzelf intrekken. zodra dit is gebeurt gaat de kabel slap hangen. het is belangrijk dat de kabel wordt geleid en dus geen onverwachte bewegingen maakt, als dit wel gebeurt kan het hele systeem vast lopen. daarom zijn de kabelgeleider en kabelopvangsteun ook aangebracht. deze zullen de kabel op de gewenste positie laten zitten.